Türkçe içerik.
Title Image

Preimplantasyon Genetik Tanı (PGD)

Anasayfa  /  Preimplantasyon Genetik Tanı (PGD)

Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT)

Adetin 3. gününde  yumurta hücrelerinin sayısının ve kalitesinin çoğaltılması amacıyla iğneler kullanılarak indüksiyona başlanır.

Bu iğneler anne adayının yaşına ve yumurta rezervlerinin durumuna göre değişken dozlarla uygulanır.

Bu indüksiyon ortalama 8 ile 12 gün arasında değişebilir.

 

Yumurta hücreleri istenilen büyüklüğe ulaştığı zaman, çatlatma iğnesi yapılır ve 36 saat (1,5 gün) içerisinde yumurta toplanması planlanır.

Yumurta toplanması ile aynı zamanda baba adayından sperm alınır ve yumurtalar mikroenjeksiyonla (ICSI) döllenerek embriyo haline getirilir.

Transferden 12 gün sonra kanda ßHCG yapılarak hamilelik sonucu öğrenilir.

Yumurta toplama işlemi basit ve ağrısız bir işlemdir.

Bu işlem hafif bir anestezi altında yapılıp yaklaşık 15- 20 dakika kadar sürer.

Çiftler arzu ederlerse yumurta toplama işleminden sonra ülkelerine aynı gün dönebilir.

Tekrar transfer için 4 gün sonra Kıbrıs’a gelebilir ya da iş yoğunluklarına bağlı olarak ülkelerine dönmeyip transfere kadar Kıbrıs’ta lojman ya da otelde konaklayabilirler.

Kimlere PGD’yi öneriyoruz?

  • Birden fazla düşük yapmış hastalar için
  • Orak hücre hastalığı gibi kromozomal anormallikler veya monojenik bozukluklar geçirme riski olan hastalar için
  • IVF tedavisi birkaç kez başarısız olan hastalar için
  • Spermatozoa anormallikleri olan hastalar için
  • Yaşla ilgili sorunları olan hastalar için

PGT Tedavisi Aşamaları

Tedavi sürecini planlamadan önce, yaptırmanız gereken birkaç test vardır. Bu testler doğurganlığınızı ve yumurtalık rezervinizi belirler. İlaç protokolünüz sonuçlara göre planlandığı için bu testler önemlidir. Bu testleri daha önce yaptırmış olabilirsiniz, ancak sonuçların Kıbrıs’a uçmayı planlamadan 1 ila 6 ay önce tarihlendirilmesi gerekiyor.

FSH (folikül uyarıcı hormon)

LH (luteinize edici hormon)

AMH (anti-müllerian hormon)

TSH (tiroid uyarıcı hormon)

E2 (estradiol)

Prolaktin

 

Ayrıca antral folikül sayımı yapılabilmesi için trans-vajinal ultrason taraması yapmanız gerekecektir. Bu testleri kendi doktorunuzdan veya yerel jinekoloji departmanından isteyebilirsiniz. Sonuçlarınız danışman doktorumuz tarafından incelenecek ve doktorumuz, kendi yumurtalarınızı kullanarak IVF tedavisine ne zaman devam etmeye hazır olduğunuzu onaylayacaktır.

 

Ayrıca, bu testlerin Kuzey Kıbrıs’ta yapılması da mümkündür.

Bu aşamada hangi tedaviyi yapılacağından emin olacaksınız ve gelişinizi planlıyor olacağız. Gerekli testler (yukarıda) tamamlanır tamamlanmaz ve tüp bebek tedavinize hangi ayda başlayacağınız konusunda net tarihleriniz olacaktır.

Seyahatinizi planlamakta ve uçak biletinizi rezerve etmekte özgür olacaksınız. Ayrıca, işten ayrılmanız gereken zamanı planlamanıza ve işvereninizi önceden bilgilendirmenize olanak tanınmış olunur. HealthNCY olarak, tüp bebek tedavinize başlamaya hazır olmadan önce almanız gereken ilaçların reçetesini size göndereceğiz. Bu reçeteyi kullanarak ilacınızı kendi eczanenizden alabilirsiniz.

Reçeteye ek olarak, özel tedaviniz için uzman danışman doktorumuzdan benzersiz, bireysel olarak hazırlanmış bir protokol alacaksınız. Bu size ilaçların nasıl ve ne zaman alınacağına dair talimatlar sağlayacaktır. Protokol, okunması kolay bir takvim biçimindedir. Reçeteyle ilgili yardım veya yardıma ihtiyacınız olursa lütfen koordinatörünüzle iletişime geçmeyi unutmayın.

Tüm tedavi süresi boyunca Kıbrıs’a gelmeye karar verirseniz, adet döneminizin birinci gününde gelmeniz gerekmektedir. HealthNCY olarak bu sürecin tamamında size yardımcı olabilmekteyiz. Danışmanınız bu konuda sizi yönlendirecektir.

Yumurta Toplama işlemi 15 dakika sürecektir. Lütfen yumurta toplama gününde size verilecek sedasyon nedeniyle bir şey yiyip içmenize izin verilmediğini unutmayın. Yumurta toplama işlemi ultrason eşliğinde folikül ponksiyonu ile gerçekleştirilecek ve yumurtalarınız derhal laboratuvara aktarılacaktır. Doktor yumurta toplama sürecini başlatırken partnerinizden bir sperm örneği vermesi istenecektir. En yüksek kalitede sperm elde etmek için yumurta toplama öncesinde en az 2 gün cinsel ilişkiye girmemenizi tavsiye ederiz. Gübreleme oranlarını en üst düzeye çıkarmak için merkezlerimiz en ileri teknolojiyi kullanmaktadır.

Embriyolog, döllenmenin gerçekleşip gerçekleşmediğini doğrulayacaktır. Bu, pronükleer aşamanın (24 saat sonra) izleneceği anlamına gelir; pronükleer, döllenme sürecinde birleşmesi gereken bir yumurta hücresinin / bir sperm hücresinin çekirdeğidir. Her biri erkek ve dişi kromozom sayısının yarısını içerir. Önümüzdeki birkaç gün boyunca, embriyolar gelişmek üzere inkübe edilmiş durumda kalır. Embriyologumuzun önerdiği gibi, ortamı tutarlı tutmak için embriyoları rahatsız edilmeden bırakmak ve inkübatörlerden çıkarmamak gerekir. Tercih ederseniz, geliştirme süreci boyunca EmbryoScope aracılığıyla günlük güncellemelere izin veren 24/7 izleme sunuyoruz.

Embriyoların % 90’ı üçüncü gün gelişecek ve 8 hücreden oluşacaktır. Embriyo biyopsileri 3. günde yapılır ve genetik tanı için laboratuvarda incelenir. Analiz 2 gün sürer. Sonuçlar embriyo transferinin yapılacağı gün işlem gerçekleşmeden çift ile paylaşılır.

Embriyo transferinin yapılacağı gün kliniğe geldiğinizde, hasta koordinatörünüz size kaç tane embriyonun doğru şekilde geliştiğini ve embriyoların hangi aşamada olduğunu size bildirecektir. Transfer edilmesini istediğiniz embriyolardan kaç tanesinin transfer edilmesinde son kararı siz vereceksiniz. Önerimiz, üç embriyo transfer etmektir, çünkü bu, bir IVF döngüsünden gebelik için en iyi şansı verecektir.

 

Uzman ekipman yardımı ile embriyolarınız ultrason eşliğinde rahim içine transfer edilecektir. Transferden sonra en az 2 saat düz yatmanız gerekecek ve hemşireler sizi bir el arabası üzerinde özel yatak odanıza geri götürecektir. Otelinizde olabildiğince dinlenmeniz tavsiye edilir. Dilerseniz aynı akşam uçmanız da mümkün ancak eve dönmek için ertesi güne kadar beklemenizi tavsiye ederiz.