Türkçe içerik.
Title Image

Tüp Bebek & IVF (SSS)

Anasayfa  /  Tüp Bebek & IVF (SSS)

Tüp bebek ve IVF tedavileri hakkında sıkça sorulan soruları sizin için aşağıda yanıtladık.

Daha fazlası için iletişim formumuzdan bize ulaşabilirsiniz.

 

Kısırlık zannedilenin aksine bir çifti ilgilendiren bir problemdir. Kadınlardan kaynaklanabileceği gibi erkek faktörü de son derece önemlidir.

Tüm araştırmalara rağmen kısırlığın sebebi ortaya koyulamayabilir. Buna açıklanamayan infertilite denir ve yaklaşık %30-40 oranında gerçek neden ortaya konamaz.

Kısırlık tanısında genel olarak üç önemli ve yol gösterici test yapılmalıdır. Bunlardan birincisi adetin 3. günü hormon profilidir. İkincisi spermiyogram ve son olarak da HSG ( ilaçlı rahim filmi) çekilir.

Bu testler genel olarak yumurtalıkların potansiyelini belirleyen hormonlar yani FSH, Östrojen, AMH ve İnhibindir. Ayrıca tiroid fonksiyon testleri, prolaktin gibi tüm adet düzenini etkileyebilecek olan hormonlar da incelenmelidir. Kıllanma şikayetleri de var ise androjenik ( erkeklik ) hormon düzeylerine de bakılır. Bunların arasında böbrek üstü bezinden salınan DHEA-S da yer almalıdır.

Rahim filmi rahim ağzından kontrast (radyo-opak) madde verilerek, rahim ağzı, rahim boşluğu (endometriyal kavite ), tüpler ve karın boşluğu ile yumurtalık alanlarının değerlendirildiği oldukça önemli bir testtir.

HSG genel anlamda ağrılı bir test değildir. Testin kendisi hemen hiçbir doku travmasını içermez. Sadece rahim ağzı özel bir alet ile tutulduğu sırada ve verdiğimiz kontrast madde tüplerden geçerek rahim boşluğuna sızmaya başladığı zaman yoğun bir rahatsızlık hissi oluşturabilir.

Sperm örneği verilmeden 3 gün öncesinden başlayarak hiç boşalma olmamalıdır.

Tedavi başlamadan önce, önceden kalan kist/ ler var ise veya yeni kist oluşumunu engellemek amacıyla birkaç ay doğum kontrol hapı ( oral kontraseptifler) kullanılabilinir.

Sonrasında yumurtalıkların hormonlar ile uyarılması, yumurta toplama (OPU ), toplanan  yumurtaların döllenmesi (IVF-ICSI)  ve embriyo transferi şeklindedir.

Adetin başladığı gün birinci gün kabul edilir ve ortalama 20 gün içinde transfer gerçekleştirilir. Transferden 11 gün sonra da hastanın gebe kalıp kalmadığını kontrol edilir.

Yumurtalıkları uyaran ilaçlar çeşitli olmakla birlikte tüp bebek tedavisinde genel olarak FSH (folikül stimüle edici hormon ) iğneleri kullanılmaktadır. Bu ilaçlar elde edildikleri yollara göre çeşitli maliyetlere sahiptirler.

Çatlama iğnesi aşılama tedavisinden farklı olarak tüp bebekte yumurta atılmasını değil sadece olgunlaşmasını sağlamak amacıyla uygulanır.

Klasik tüp bebek yönteminde spermler ile yumurta labaratuvar şartlarında bir araya     getirilerek döllenmenin olması beklenir. ICSI ‘de ise spermin yumurta içine girişinde başarısız olma faktörünü ortadan kaldırmak amacıyla sperm oldukça ince bir kanül yardımı ile yumurtanın içine enjekte edilir. Bu sayede döllenme şansı daha fazla olur.

Hastanın idrar torbası dolu iken karından ultrason kılavuzluğunda, rahim ağzından geçilerek yumuşak bir kanül yardımı ile embriyolar uterus ( rahim ) içine verilir.